Εντός του δημοτικού κοιμητηρίου Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο του Μουσείου Ιστορίας Ταφής. Το Μουσείο Ιστορίας της Ταφής στεγάζεται στο κτίριο που αποτελούσε το παλιό οστεοφυλάκιο, το οποίο χτίστηκε το 1890 και αναπαλαιώθηκε για να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Μουσείου.
Αποτελείται από τρεις ορόφους, στους οποίους εκτίθενται ιερατικά κειμήλια και θρησκευτικά αντικείμενα μέσα από μία σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση. Ξεκινώντας την επίσκεψή σας από το ισόγειο, θα ανακαλύψετε τα εκκλησιαστικά αντικείμενα από την έναρξη λειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που χρονολογούνται περίπου από τον 16ο αιώνα, αλλά και πίνακες ιδιαίτερης ομορφιάς που απεικονίζουν θέματα σχετικά με τον χώρο. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η ιστορία της ταφής από την μινωική εποχή έως και σήμερα με πιστά αντίγραφα διαφόρων περιόδων της Κρήτης, όπως πιθάρια, λάρνακες και σαρκοφάγους. Ακόμα, υπάρχει μία νέα έκθεση ξυλογλυπτικής στο υπόγειο του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται τα στάδια εξέλιξης της αγιογραφίας.
Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τον μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο χώρος των 24 στρεμμάτων κοσμείται από γλυπτά ιδιαίτερης αξίας και ομορφιάς. Στο κοιμητήριο του εκκλησιαστικού χώρου, λειτουργούν σήμερα 612 οικογενειακοί τάφοι, ανάμεσά των οποίων υπάρχουν και τάφοι που συνδέονται με την πρόσφατη ιστορία της πόλης και της Κρήτης, όπως το κοιμητήριο των 18 νεαρών Άγγλων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κρήτης την 25η Αυγούστου του 1898, ο τάφος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη, οι τάφοι Δημάρχων του Ηρακλείου, πολιτικών, αντιστασιακών, λογοτεχνών και επιφανών Ηρακλειωτών.