Το χωριό Θραψανό βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 340 μέτρων, και είναι στενά συνδεδεμένο με τη αγγειοπλαστική τέχνη.
Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι κατά την απογραφή του 2011 ανέρχονταν σε 1261 μόνιμους κατοίκους, ασχολούνται κυρίως με την αγγειοπλαστική, επάγγελμα που θεωρείται κληρονομικό από τους γονείς, καθώς και με την ελαιοκομία και αμπελουργία και ελάχιστα με την κτηνοτροφία. Οι κάτοικοι του χωριού θεωρούνται σήμερα συνεχιστές των αγγειοπλαστών της μινωικής περιόδου, αφού η σύνδεση του χωριού με την αγγειοπλαστική τέχνη χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από την αγγειοπλαστική τέχνη φαίνεται να προέρχεται και το όνομα του χωριού, από τη λέξη θράψαλα που αναφέρεται στα σπασμένα κομμάτια αγγείων που βρίσκονται κατά σωρούς γύρω από τα καμίνια των εργαστηρίων.
Την περίοδο της Ενετοκρατίας το Θραψανό αποτελούσε φέουδο της γνωστής οικογένειας των Κορνάρων όπου είχαν κτίσει και μέγαρο και από την οποία προέρχονταν και ο κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος ο οποίος έγραψε τον Ερωτόκριτο.
Σημαντικά αξιοθέατα του χωριού αποτελεί το δημοτικό σχολείο του χωριού που ιδρύθηκε το 1870 και είναι από τα παλαιότερα του νομού, η Παναγία η Πηγαδιώτισσα με το θαυματουργό πηγάδι, και η λίμνη Λιβάδα η οποία σχηματίστηκε από τις συνεχείς εξορύξεις για άργιλλο αγγειοπλαστικής.