Νότια του χωριού Βόνη, στο Νομό Ηρακλείου και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές την ημέρα της γιορτής της, στις 17 Ιουλίου.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας ιδρύθηκε το 1895 από τον Ιωάννη Καπαρουνάκη. Η ερειπωμένη εκκλησία, που δεν συμπεριλαμβανόταν στο τότε συμβόλαιο της αγοροπωλησίας από τον Χοσρέφ Πασά, ανοικοδομήθηκε από τον Καπαρουνάκη με τη συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στην εισόδου της εκκλησίας: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψάνου εν έτει 1901». Οι ιστορίες τόσο για την ανέγερση της εκκλησίας, όσο και για την ίδια την εκκλησία, είναι πολλές από τις οποίες η πιο επικρατέστερη είναι το άγιασμα που ανάβλυζε ο χώρος του ιερού.
Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το ψηλό καμπαναριά και το περίτεχνο τρούλο της μαρτυρεί τα πολλά και ξακουστά θαύματα της Αγίας, η οποία θεωρείται η προστάτιδα των άρρωστων παιδιών. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες που αναφέρονται σε ανθρώπους, και κυρίως παιδιά που θεραπεύτηκαν, όπως για ένα τρίχρονο αγόρι που ήρθε παράλυτο από την Αθήνα, το ξάπλωσαν δίπλα από τα κεριά των πιστών και μετά από λίγη ώρα μίλησε και σηκώθηκε.
Οι μαρτυρίες αυτές, όπως και τα αναθήματα που κρεμούν οι πιστοί, γεμίζουν ελπίδα χιλιάδες προσκυνητές που κατακλύζουν τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας την ημέρα της γιορτής της. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει τάμα στην Αγία και φτάνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, ξυπόλητοι, κουβαλώντας άρτους, λαμπάδες και ότι καλύτερο έχουν να προσφέρουν στην Αγία. Στη γιορτής της Αγίας, ολόκληρο το χωριό στήνει ένα μεγαλειώδες τριήμερο πανηγύρι με μουσική, φαγητό και πλανόδιους πωλητές για να γιορτάσουν μαζί με τους χιλιάδες πιστούς, που καταφθάνουν από όλες τις μεριές της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.