Η Παναγία Καλυβιανή, αποτελεί γυναικεία μονή και βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσαράς. Είναι από τα νεότερα μοναστήρια της Κρήτης καθώς δεν αναφέρεται σε καταγραφές, μέχρι το 1880.
Στην τοποθεσία της σημερινής μονής υπήρχε κατά τα βυζαντινά χρόνια, ανδρικό μοναστήρι και το μόνο που απέμεινε ήταν η Ζωοδόχος Πηγή, εκκλησάκι του 14ου αιώνα στο οποίο βρέθηκε και η εικόνα του Ευαγγελισμού.
Η ανακάλυψη της εικόνας έγινε το 1873 και οι χριστιανοί που την βρήκαν διώχθηκαν από το Τούρκο Μπέη της περιοχής μέχρι που ο διοικητής πασάς της Κρήτης με εντολή του μετά από επιστολή του Μητροπολίτη αναφερόμενος στην ύβρη του πρώτου τον τιμώρησε και τον ανακάλεσε.
Στην μονή υπάρχει ο κεντρικός ναός ο οποίος είναι χτισμένος στα ερείπια του παλαιού μοναστηριού και αποτελεί τρίκλιτο ναό, του οποίου τα κλίτη είναι αφιερωμένα στο Ευαγγελισμό, την Κοίμηση της Θεοτόκου και το Γενέσιο.
Ιδιαίτερο κοινωνικό έργο έχει γίνει από την μονή αφού έχει κτιστεί γηροκομείο, δημοτικό σχολείο, ορφανοτροφείο, εργαστήρια υφαντικής κ.α.